Po czym poznać dobrą herbatę czarną?

0
297
Po czym poznać dobrą herbatę czarną?

Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz przygodę z herbatą, czy popijasz herbatę od lat, ważne jest, aby umieć rozpoznać wysokiej jakości herbatę liściastą sypaną. Wystarczy polegać na swoich zmysłach, aby stać się koneserem herbaty. Oto, na co należy zwrócić uwagę, jeśli naszym celem jest najlepsza czarna herbata liściasta.

Wysokiej jakości czarna herbata liściasta – jak ją poznać? 

Wydawać się może, że popijając jakąkolwiek herbatę, jesteśmy w stanie wskazać te, które nam smakują oraz te, które nie przypadają nam do gustu. Jeśli jednak chcesz nieco bardziej zgłębić tajniki picia czarnej herbaty liściastej, warto zwracać uwagę na różne aspekty podczas próby organoleptycznej. Sprawdź, które z herbat dostępnych w  sklepie z herbatą – dmg-herbaty.pl mogą podbić podniebienia (i nie tylko) innych.

Wzrok

Najprościej mówiąc, herbatę przetwarza się na 2 sposoby: CTC (cięcie, namaczanie, zwijanie) i bardziej tradycyjną metodą tzw. „długich liści”.

Pierwszy sposób wykorzystuje do użytku maszynę, która tnie liście, rwie i zwija je w małe granulki. Ten sposób obróbki stosowany jest w przypadku herbat torebkowych, dzięki czemu można szybko napić się ciemnego, mocnego naparu.

Nie jest to więc metoda, która powinna zainteresować zwolenników czarnej herbaty liściastej. W jej przypadku najlepiej wybrać herbatę przyrządzoną w bardziej tradycyjny sposób. Liście herbaty są delikatnie obrabiane, aby jak najmniej pękały. Herbata czarna liściasta dzięki temu zachowuje związki aromatyczne liści.

Wybierając herbatę wysokiej jakości, wybieraj wyraźnie zwinięte, długie liście, a nie pokruszony miał i łodygi.

Dotyk

Biorąc do ręki dobrej jakości czarną herbatę liściastą, powinieneś czuć jej ciężar. Jeśli herbata sprawia wrażenie lekkiej jak piórko, może to oznaczać, że była przesuszona lub się starzeje. Wysokiej jakości luźne liście czarnej herbaty nie powinny się kruszyć ani rozpadać przy delikatnym obchodzeniu się z nimi. Nasączone liście herbaty powinny być śliskie i gładkie w dotyku.

Zapach

Bez względu na rodzaj, wysokiej jakości herbata będzie miała wyraźny aromat. Jeśli przy głębokim wdechu wyczuwasz jedynie śladowe ilości zapachu, może to oznaczać, że herbata jest niskiej jakości lub nieświeża.

Zielona herbata powinna pachnieć trawiasto, lekko i świeżo, podczas gdy czarna herbata liściasta powinna mieć nuty ziemiste, kwiatowe i słodkie. Doskonała herbata po nasączeniu powinna być głęboko aromatyczna i wzmacniać niepowtarzalny zapach suchych liści herbaty.

Smak

Gatunkowa herbata będzie miała mocny, rozpoznawalny smak. Popijając powoli, pozwolisz herbacie dogłębnie rozwinąć smak i delektować się nim. Będziesz w stanie wyczuć różne nuty smakowe i odczucia w ustach.

Dobrej jakości zielona herbata będzie gładka, świetlista i orzeźwiająca; natomiast czarna herbata liściasta ma głębszy, bardziej intensywny smak. Niezależnie od rodzaju herbaty, którą pijesz, doskonała herbata aktywuje różne wrażenia smakowe na języku. Smaki ledwo wyczuwalne, zbyt cierpkie lub nieprzyjemnie chemiczne wskazują, że pijesz herbatę niskiej jakości lub starą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here