Szkolna śniadaniówka – co warto do niej włożyć, aby była zdrowym posiłkiem

0
51
Szkolna śniadaniówka - co warto do niej włożyć, aby była zdrowym posiłkiem

Drugie śniadanie jest równie ważne jak to pierwsze, szczególnie dla dziecka, które wiele godzin spędza na intensywnej nauce w szkole, a często również innej aktywności. Zazwyczaj też nie ma dużo czasu na posiłek, więc przekąski do szkoły muszą być nie tylko smaczne i zdrowe, ale również wygodne do zjedzenia. Co włożyć do dziecięcej śniadaniówki?

Zdrowe produkty zbożowe

Węglowodany zapewniają energię i sycą na długo, jeśli są odpowiedniej jakości, więc nie powinno ich zabraknąć w drugim śniadaniu. Nie zawsze musi to być kanapka. Jeśli już jednak decydujemy się na nią, to powinna być przygotowana z dobrej jakości pieczywa, np. chleba pełnoziarnistego czy bułki grahamki. Nie wszystkie dzieci lubią takie pieczywo, więc nawet jeśli decydujemy się na biały chleb, to niech będzie on dobrej jakości. Zdecydowanie odradzane są pszenne produkty pełne polepszaczy i cukru.

Kanapkę najlepiej przygotować z tym, co dziecko najchętniej jada – wtedy mamy pewność, że zostanie ona skonsumowana. Może więc być to ser żółty, wędlina, jajko, twarożek, dżem, a nawet ogórek. Lepiej darować sobie słodkie kremy, po których dziecko szybko zrobi się głodne.

Zamiast kanapki można do śniadaniówki włożyć również przekąski do szkoły, które przygotujemy wcześniej w domu, np. naleśniki, gofry, tortille, racuchy, czy innego rodzaju domowe pieczywo, w którym znajdują się tylko pewne składniki. Alternatywą mogą być również zdrowe płatki zbożowe, jeśli dziecko nie przepada za pieczywem.

Przekąski do szkoły – porcja zdrowego białka

Dobrze, jeśli w śniadaniówce znajdzie się również nabiał lub inne białko. Takie przekąski do szkoły to między innymi jogurt, mleko, paluszek serowy lub porcja orzechów. Dzieci lubią również kabanosy, więc to je możemy przeznaczyć na drugie śniadanie. Wybierajmy jednak wędliny dobrej jakości. Porcję białka może także zapewnić wędlina w kanapce lub twarożek.

Warzywa i owoce

Są podstawą zdrowej diety zarówno dorosłych, jak i dzieci. Warzywne i owocowe przekąski dla dzieci powinny mieć taką formę, aby dziecku było je łatwo zjeść. Najlepiej więc jeśli pokroimy je w mniejsze cząstki, np. plasterki lub słupki. Mniejsze owoce można podać w całości, np. winogrona lub borówki. Nie wkładajmy jednak ich za dużo – świeże bardzo szybko się psują i nie wyglądają estetycznie po kilku godzinach, szczególnie gdy dziecięcy plecak narażony jest na silne turbulencje. Można także wybrać owoce suszone. Wybierajmy te warzywa i owoce, które dziecko lubi. Na eksperymenty lepiej pozwolić sobie w domu.

Co jeszcze włożyć do śniadaniówki?

Dzieci zdecydowanie lubią słodycze i to często one są podstawą szkolnego drugiego śniadania – zdecydowanie jednak należy tego unikać. Żeby jednak dziecku nie było smutno, to można dołożyć kawałek zdrowej przekąski, jaką są batony zbożowe, kawałek dobrej czekolady lub kilka ulubionych chrupek – nie może tego jednak być zbyt dużo, ponieważ dziecko zje tylko to, a zdrowe kanapki czy warzywa przyniesie z powrotem do domu. Najlepiej ustalić wcześniej z dzieckiem jeden dzień w tygodniu, kiedy to do śniadaniówki wkładamy coś słodkiego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here